2.3.2019 14:15 – 14:30Veľká sála

Krst knihy Ako mať krásnu jedlú záhradu a nenadrieť sa

Zuzana Matúšová Girgošková je novinárka, autorka blogu www.lifeReset.sk. K permakultúre sa dostala cez rodinnú krízu, ktorú s manželom riešili odchodom na Nový Zéland, kde tri mesiace spolu s ich malými deťmi dobrovoľníčili na permakultúrnych farmách. Po príchode domov predali dom, kúpili starý sad a začali budovať vlastnú permakultúrnu záhradu a netradičný mobilný ekodomom, ktorý už vyrástol do pozoruhodnej stavby.
Zuzana Matúšová si prešla Úplným kurzom permakultúrneho dizajnu u predstaviteľky permakultúry na Slovenku Patricie Černákovej. Vo voľnom čase navrhuje permakultúrne záhrady, no najmä spolu s manželom organizujú pravidelné kurzy k zdravému bývaniu a permakultúrnej záhrade priamo u nich doma. Pred Vianocami 2018 vydala blogerka dve knihy a dokumentárny film V zdravom dome žijú šťastní ľudia, ktorý je zhrnutím informácií z oboch kníh o zdravom bývaní a permakultúre. Viac info k filmu tu: https://www.homereset.sk/produkt/v-zdravom-dome-ziju-stastni-ludia-film/ a ku knihám tu: https://www.homereset.sk/obchod/

Na festivale sa bude krstiť hrudkou zeme!

Pred Vianocami prišla na svet kniha Ako mať krásnu jedlú záhradu a nenadrieť sa, s podtitulom: Zdravý sedliacky rozum, alebo inteligentná záhrada s pomocou permakultúry.
Autorka Zuzana Matúšová Girgošková je novinárka, blogerka a lektorka, ktorú ľudia môžu poznať hlavne vďaka niekoľkonásobne ocenenému blogu www.lifereset.sk. Na festivale sa bude toto čerstvo vydané dieťa krstiť hrudkou zeme. Krstnou mamou je diplomovaná permakultúrna dizajnérka a predstaviteľka permakultúry na Slovensku Ing. Patricia Černákova DPD, ktorá niekoľko rokov Zuzanu Matúšovú viedla. Počas krstu odznie aj malá ukážka dokumentárneho filmu V zdravom dome žijú šťastní ľudia. Film na pozadí rodinného príbehu ukazuje aj to, ako veľmi dokáže permakultúra zmeniť nazeranie na život a zo záhrady sa pretaviť do celého životného štýlu. Tiež to, že permakultúrne princípy sa dajú využiť aj pri stavbe domu, o ktorom je veľká časť filmu. Film je zhrnutím informácií a skúseností z krstenej publikácie a tiež jej sestry – knihy Krásny a útulný domov pre každého, v ktorej čitateľ nájde množstvo inšpirácií ako vytvoriť zdravý interiér. Počas festivalu bude Zuzana Matúšová s rodinou pre priaznivcov k dispozícii porozprávať sa, odpovedať na otázky či podpísať knihy a film, ktoré budú na festivale v predaji.

Obsah knihy
Väčšina ľudí túži po dome, aby mali vlastnú záhradu. Ak je záhrada hlavná motivácia, prečo bývať v dome a nie v byte, tak jej príslušne tomu aj venujme pozornosť. Väčšinou každý rieši dom a až po nasťahovaní sa začne sústreďovať na záhradu. Nemalo by to byť naopak? Predstavujeme vám knihu plnú inšpirácií, tipov a návodov ako si vybudovať svoju vlastnú rajskú záhradu a pritom sa nenadrieť. Kniha je jedinečná množstvom krásnych a pritom veľmi popisných fotografií, ktoré čitateľovi dajú konkrétnu predstavu ako pri budovaní prírodnej záhrady postupovať. Publikácia ponúka prehľadný postup, ako na pozemok nazerať, ako rozoznať jeho potenciál a na základe toho si naplánovať dizajn záhrady. Zároveň ponúka prehľadné fotopostupy, ako už konkrétne vybudovať permakultúrnu záhradu od prvého záhona až po živý plot. Nezabúdajte, že dobrý dizajn dokáže ušetriť množstvo času, energie a peňazí. S dobrým dizajnom sa človek na začiatku veľa napremýšľa, no vo finále nenadrie.

Účinkujúci