28.11.2015 16:00 – 19:00Malá sála

Konvergencia Permakultúra SK

Na konvergencii sa dozviete, čo sa dialo v organizácii Permakultúra SK v roku 2015, predstavíme vám projekt Permatak, dozviete sa, čo sa tento rok dialo v Česku a ako bolo na medzinárodnej konvergencii v Londýne. V druhej časti sa budeme snažiť spoločne nájsť výzvy slovenskej permakultúry a spoločne načrtnúť riešenia. Ďalšou časťou konvergencie bude stretnutie po novom roku, kde sa aj na základe informácií z festivalu vytvorí nový akčný plán organizácie.

Konvergencia je otvorená všetkým, členom i nečlenom a radi privítame každého, kto má s permakultúrou praktické alebo teoretické skúsenosti.

Permakultúra SK

​Hosť: Katka Horáčková​ – Permakultura CS

katka_horaJako dobrovolník se naučila mnohému řemeslu v zahraničí i u nás, kromě přímého aktivismu a projektové práce v neziskovém sektoru si vyzkoušela 10 let života „off-grid“, stavění ze slámy, dřeva i hlíny, veganské pěstování i aktivní zapojení v samosprávě obce a v komunitních projektech. Studuje Ajurvédu a její dávné principy používá ve svém životě i práci.

Věnuje se lektorování kurzů zaměřených na zakládání zahrad, biopěstování, využití bylin v kuchyni, kosmetice a domácí lékárně. Její srdeční záležitostí je umění uchovávání osiva. Přispívá do publikací a webů. Konzultuje i soukromně.
Je členkou sítě Evropských učitelů permakultury (European Permaculture Teachers) a v organizaci Permakultura CS se věnuje mezinárodní spolupráci a koordinuje vznikající projekt Akademie permakultury.
Více na www.permajoga.cz.

Aký význam má pre mňa pôda? Podle mne je půda je to základní a zásadní co na tomto světě máme. Baví mne se jí dotýkat a vonět, pozorovat jak se proměňuje, jak se v ní roste. Baví mne pozorovat, co se děje i v jednom květináči na okně. Zahrady se snažím navrhovat tak, aby se po otevřené půdě chodilo minimálně nebo vůbec. Když prší, tak do zahrady ani nejdu, abych ji neudusala… Miluju to, co se děje v kompostu, ten neustálý koloběh s bohatým výsledkem. Baví mne žížaly, ti jsou moji HEROES !!

Téma: Permakultura CS – jak se vede v české organizaci.

  • Projekty, úspěchy a výzvy.
  • Co se podařilo v roce 2015 a co nás čeká a nemine.
  • Co se nedaří a jak z toho ven?

Jozef Fekiač – Permakultúra SK

10734025_852553024784257_3669279380202833809_n

Téma: Permakultúra SK – ako sa darí organizácii.

Kurzy za rok 2015, spolupráce a vzťahy – vnútorné i vonkajšie, nový web, budúcnosť organizácie.

Zuzana Gajdošová – Konvergencia

zuzkagajdosova

Téma: Facilitovanie konvergencie – pomôže nám dohodnúť sa na tom, kam ďalej.

Alexander Kürthy – Permatak

kurthy

Téma: Permatak – pracovné stretnutia priateľov permakultúry.

Prečo permatak? Prečo sa stretávať a prečo pri práci? Čo sme stihli a nestihli v roku 2015? Čo sme urobili dobre a na čom musíme pracovať? Ako ďalej?

Informácie o prezentujúcich z organizácie Permakultúra SK sa dočítate napríklad v tomto článku.

Účinkujúci

Katka Horáčková

Katka Horáčková, permakulturní zahradnice, bylinářka a lektorka permakulturních, semenářských a bylinkářských kurzů. Věnuje se poradenství v biopěstování a zakládání zahrad, vyrábí hojivé masti, pořádá kurzy zaměřené na zakládání zahrad, uchovávání osiva, zpracování bylin, a to vždy s praktickou částí jako nedílnou součástí programu.

Čítajte viac →

Jozef Fekiač

Som permakultúrny dizajnér a bývalý predseda organizácie Permakultúra SK, venujem sa dizajnu pozemkov, workshopom a vzdelávaniu. Pri tvorbe festivalu som od jeho druhého ročníka v úzadí ako jeden z ľudí zodpovedných za to, že sa o festivale a jeho náplni včas dozviete. Aktuálne som sprievodcom v detskom Lesnom klube Dúhovej školy. Som ešte stále začínajúci gazda – okrem pokusov s jedlou lesnou záhradou a bezorebným pestovaním sa snažím venovať aj zapájaniu zvierat do procesu spracovania pôdy, zaujíma ma hlavne hľadanie rovnováhy medzi prospešnou a deštrukčnou silou ošípaných.

Čítajte viac →