29.11.2015 15:00 – 16:00Malá sála

Praktické rady z prírodnej záhrady

V tomto bloku sa dozviete o tom, že v záhrade sa to dá aj ináč. Ako si zariadiť malú prímestskú záhradu, aké stromy v nej zasadiť a množstvo dalších informácií.

Andrej Danek, Hana Sekulová

Ing. Hana Sekulová

Hana_SekulovaAko dieťa, som v krásnom, čistom prostredí Horehronia, na hospodárstve svojich starých rodičov, rozvíjala svoje intuitívne vnímanie prírody ako takej, chovu zvierat a pestovania potravín.
V rámci štúdia na Agronomickej fakulte Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre (dnes Poľnohospodárska Univerzita), som sa naučila, ako to robiť nechcem, pretože veľkochovy a monokultúry neboli v súlade s mojim vnútorným vnímaním a presvedčením. Niekoľko rokov sa intenzívne venujem prírodným systémom, prírodným jedlým liečivým záhradám a permakultúre, ktoré som študovala rôznou formou. Propagujem zdravý životný štýl, bez chemických jedov, v súlade s prírodou. Moje skúsenosti a poznatky šírim ďalej.

Aký význam má pre mňa pôda? Pôda je pre mňa životodarná hruda zeme, so životom v každom kúsku (doslova). Spolu s vodou, vzduchom a slnečnou energiou ju vnímam, ako nositeľov života. Je to život, energia, mama zem… nedocenená, ubíjaná a napriek tomu neustále rodiaca so schopnosťou postaviť sa na nohy aj pri neuveriteľných podmienkach. Venujme jej konečne pozornosť, akú si zaslúži, je to naša živiteľka. Vráťme pôde život a zdravie, vrátime ho aj nám…

Téma: Darujme si zdravie z vlastnej záhrady. Naša prírodná, jedlá liečivá permakultúrna záhrada, alebo “Čo všetko sa dá vytvoriť na ploche niekoľko árov”.

www.prirodne-zahrady.sk

Ing. Andrej Danek

Asimina_triloba3Celý život sa snažím pochopiť prírodu a ľudí. Asi som nechápavý. Pretože stále sa objavuje viac otázok než odpovedí. Všetko je zložitejšie než aby sa to dalo vyjadriť stručne a jasne bez zavádzania… Naša konečná cesta je možno nekonečná možnosťami objavovať konečne aj nekonečno možností ciest.
Svoje postrehy rád sprostredkujem pri rozhovore so stromami aj ľuďmi…

Aký význam má pre mňa pôda? Nielen že po pôde šlapem ale aj surovo dupem a kopem do nej. Skáčem vysoko ale zemská príťažlivosť a zasa sa zaborím do pôdy. Každý deň ju nežne chytám do rúk a ona mi rozodiera kožu a zanecháva svoje drsné ryhy a vrásky. Kopem do nej jamy a zasa ich zakopávam. Miešam ju rukami a plním do nádob a zasa ju vysýpam.
Seriem na ňu a ona je tomu rada, pretože som ju pohnojil a vrátil len to čo som si predtým požičal…
Pôda ma živí a ja živím zasa ju a to i počas života.

Téma: Som divný záhradník a čo zaujíma vás?

Nelente a čítajte: asimina.webnode.sk a nebojte sa zavolať 0903 258 405.