29.11.2015 10:15 – 11:00Malá sála

Kompostovanie v meste a vermikompostovanie

Tento blok vám predstaví skúsenosti s kompostovaním v meste a využitie rôznych metód, okrem iného aj vermikompostovania. Dozviete sa základné informácie o kompostovaní na balkóne, na sídlisku aj o tom, ako sa postarať o kalifornské dážďovky.

Michal Vavrík, Mgr. Radovan "Tager" Matúš

Michal Vavrík

Michal_VavrikSom študentom oboru so zameraním na Ekonomiku a manažment podniku na fakulte PEDAS Žilinskej univerzity. Baví ma babrať sa s hlinou, mám rád prírodu a zvieratá. Preto som asi aj začal s kompostovaním bioodpadov rastlinného pôvodu v meste – najskôr v byte a teraz už aj na sídlisku, kde bývam.
Aký význam má pre mňa pôda? Pôda pre mňa znamená základ života a zároveň miesto pre život. Mali by sme ju začať viac chrániť a využívať ju v súlade s bežným kolobehom v prírode.

Téma: Kompostovanie v meste – od kompostovania v byte na balkóne po kompostovanie na sídlisku.

 

Mgr. Radovan “Tager” Matúš

photo: reefe

Profesionálný DJ/hudobník, jeho fulltime job je zároveň jeho najväčším koníčkom. Zároveň verí, že nieje treba byť perfektný nato, aby si začal, ale treba začať nato aby si mohol byť perfektný. Preto sa učí globálne od najlepších no testuje všetko lokálne. Svojimi skúsenosťami sa snaži prispieť k tomu, nech svet je krajšie miesto.

Aký význam má pre mňa pôda? Slovami Geoffa Lawtona = nie je to pôda samotná, ale život v nej obsiahnutý, ktorý je ten najkľúčovejší element. Hlavne, keď si uvedomíme, že jedna polievková lyžica kvalitnej pôdy obsahuje viac života v podobe mikro-organizmov, než žije ľudí na tejto planéte + druhé najväčšie uvedomenie, že neživíme priamo rastlinu ale práve tieto mikroorganizmy, ktoré zabezpečujú látkovú výmenu medzi živinami a jej koreňovým systémom… žiadne ďalšie pochybnosti o tom prečo je pôda dôležitát0… azda najdôležitejšia.

Téma: Zmenil som sa, môžu zato dážďovky!