Permakultúra v meste 2017

Festival Permakultúra v meste sa 25.11.2017 konal po prvý krát vo Zvolene s témou Voda. Atmosféra bola živá ako po minulé roky, aj napriek stánkom rozdeleným do poschodí. Prednášky boli od motivačných cez odborné až po kontroverzné, ktoré nám nadšeným permakultúrnikom nastavili aj nepríjemné zrkadlo. Prvýkrát sme jednu miestnosť venovali workshopom, ktoré program oživili a do budúcna dúfame, že budú ešte interaktívnejšie.  Rovnako prvýkrát bola jedna miestnosť prenechaná ľuďom z novovznikajúcej Školy permakultúry, ktorá sa venovala širokému spektru tém. Do tretice prvýkrát sme prenechali jednu prednáškovú miestnosť organizáciám pôsobiacim v okolí, v ktorej program zabezpečila Martina Paulíková z OZ Slatinka, za čo jej patrí veľká vďaka.

 

Roh hojnosti sme udelili in memoriam Hele Vlašínovej, ktorá sa s nami tento rok, žiaľ, rozlúčila. Cenu prevzal jej manžel Mojmír Vlašín a dcéra Světlana Jálová.

Festival v číslach

  • Viac ako 350 zúčastnených
    • 230 platiacich návštevníkov
    • 35 účinkujúcich
    • 22 dobrovoľníkov a technickej pomoci
    • 10 organizátorov
    • 18 vystavovateľov
    • 3 kuchári
    • nespočetne veľa detí!
  • 4 poschodia, 4 miestnosti s programom, všetky s profesionálnym videozáznamom
  • Viac ako 20 profesionálne nahraných prednášok
  • Odvysielaných 5 filmov z fariem z konferencie Permaculture for farms, ktorých sme spoluautormi
  • Prednášajúci z Ukrajiny a z Maďarska

O vodné experimenty s najmenšími sa postaralo Združenie Slatinka.

Fotogaléria

Program 2017 na stiahnutie

Sobota 25.11.2017

+ Prepnúť kompaktné zobrazenie vs. reálne časy
Veľká sála
09:15

Voda a tipy na jej domáce využitie v súlade so zachovaním prirodzeného kolobehu, akvapónia a chov rýb (60min)

Ján Kollár
10:15

Ako udržať vodu na gazdovstve – Žiť zo Zeme, žiť so Zemou…. (45min)

Ivana Balážová a Ing. Gabriel Škabla
11:15

Ílové hydroizolácie vodných prvkov (30min)

Ing. Viliam Vnuk
11:45

Biotech Zvolen – zachytávanie dážďovej vody v meste (45min)

Ing. Miroslav Hrib, PhD. (Blue Alternative Nadácia)
12:30

Obedná prestávka, premietanie filmov z fariem zapojených do konferencie Permaculture for farms (90min)

14:15

Voda, fauna, záhrada (30min)

RNDr. Mojmír Vlašín (CZ)
14:45

Managing water for grazing livestock /Management vody pre pasúce sa hospodárske zvieratá/ (45min)

Zoltán Lengyel (HU)
15:30

Voda v krajine, vodné toky a voda v lese (75min)

doc. Ing. Ľuboš Jurík, PhD., Martin Kolník
16:45

Prestávka (15min)

18:00

Les – voda a lesná permakultúra (45min)

Ing. Michal Wiezik, PhD.
18:45

Krátke praktizovanie všímavosti (45min)

Mgr. Pavol Remiaš
19:30

Ukončenie prednášok a príprava na večeru (30min)

20:00

Spoločná večera (30min)

11:00

Prestávka (15min)

20:30

Posluchový koncert (90min)

Kamila Veterná
09:00

Otvorenie festivalu (15min)

Workshopy
10:30

Pekné jedlé záhradky – terasy – balkóny (45min)

Ing. Katarína Špirková
09:30

Voda v krajine – permakultúrne techniky (60min)

Ing. Patricia Černáková, DPD.
09:00

(30min)

11:15

Netradičné formy zavlažovania (75min)

Václav Petráš
12:30

Vaše prezentácie (open mic) (90min)

14:00

Prestávka (45min)

14:45

Výroba vermikompostéra (105min)

Michal Vavrík
16:30

Drogéria a nákupy v ekologickej domácnosti (60min)

Janka Konáriková
17:30

O prameňoch vo vrchoch a o duchovnom význame vody (45min)

Žiarislav

+ Prepnúť kompaktné zobrazenie vs. reálne časy
Škola permakultúry
09:45

Víno, pivo alebo borovička – vodná stopa života globalizovaných domov (45min)

Ing. Stanislav Števo, PhD.
16:00

Hmyz – nová slovenská delikatesa? (60min)

Mgr. Barnabáš Kováč
18:00

Kľukatá cesta jedla k vám (60min)

Ing. Hedviga Gulová, Mgr. Janka Leitnerová
11:30

EKO na včely? Včelárenie na (eko)logických princípoch (60min)

David Turčáni, PhD.
10:30

Closing the water loop – Practical experience / Ako uzavrieť vodný cyklus – Praktické skúsenosti. (45min)

Bogdan Popov (UA)
11:15

Prestávka (15min)

12:30

Obedná prestávka (105min)

14:15

Ovocné stromy v krajine a záujem o záchranu starých odrôd (60min)

Ing. Bruno Jakubec PhD.
15:15

Zhodnotenie činnosti organizácie Permakultúra SK (15min)

Jozef Fekiač
15:30

Permatak (15min)

Jozef Fekiač
15:45

Prestávka (15min)

17:00

Staňte sa súčasťou novej Školy permakultúry (45min)

Martin Pavlovský, Jozef Garaj, Lektori Školy permakultúry
17:45

Prestávka (15min)

09:00

(45min)

Lokálne organizácie
09:15

Po smrti budem stromom (60min)

Andrea Uherková (CEEV Živica)
10:15

Aktivity a hry pre deti (60min)

12:30

Obedná prestávka (105min)

14:15

Domácnosť bez odpadov (60min)

Miloš Veverka (CEPTA)
15:15

Aktivity a hry pre deti (30min)

15:45

Prečo je aktuálna výzva “Za živé rieky a čistú vodu” aj po dvoch rokoch? (60min)

Martina Paulíková (Združenie Slatinka)
17:00

Podpora prirodzenej biodiverzity v priemyselných areáloch (ČOV Rakytovce a Žiar nad Hronom) (60min)

Štefan Jančo (Nadácia Ekopolis)
16:45

Prestávka (15min)

09:00

(15min)


+ Prepnúť kompaktné zobrazenie vs. reálne časy
Detský kútik
09:30

Modelovanie zo samotvrdnúcej hmoty – časť 1 (60min)

Peter Mošať
11:30

Pečiatkovanie – vytvorte si svoj obrázok (60min)

Peter Mošať
12:30

Pohybové hry Dúhovej školy (60min)

Alexandra Šimegová, Vladimíra Jurgová
14:15

Ručný spinner (60min)

Peter Mošať
16:00

Modelovanie zo samotvrdnúcej hmoty – časť 2 (90min)

Peter Mošať
10:30

Voľný program (60min)

15:15

Voľný program (45min)

13:30

Voľný program (45min)